Bijuteriile sau bijuteriile constau în obiecte decorative purtate pentru podoabă personală , cum ar fi broșe , inele , coliere , cercei , pandantive , brățări și butoni . Bijuteriile pot fi atașate de corp sau de haine. Dintr-o perspectivă occidentală, termenul este limitat la ornamentele durabile , excluzând florile, de exemplu. Timp de multe secole, metalul, cum ar fi aurul, adesea combinat cu pietrele prețioase , a fost materialul normal pentru bijuterii, dar pot fi folosite și alte materiale, cum ar fi scoici și alte materiale vegetale.
Bijuteriile sunt unul dintre cele mai vechi tipuri de artefacte arheologice – cu mărgele vechi de 100.000 de ani făcute din scoici de Nassarius despre care se crede că sunt cele mai vechi bijuterii cunoscute. [1] Formele de bază ale bijuteriilor variază între culturi, dar sunt adesea extrem de longevive; în culturile europene cele mai comune forme de bijuterii enumerate mai sus au persistat încă din cele mai vechi timpuri, în timp ce alte forme precum podoabele pentru nas sau gleznă, importante în alte culturi, sunt mult mai puțin frecvente.
Bijuteriile pot fi realizate dintr-o gamă largă de materiale. Pietrele prețioase și materiale similare, cum ar fi chihlimbarul și coralul , metalele prețioase , margelele și scoicile au fost utilizate pe scară largă, iar smalțul a fost adesea important. În majoritatea culturilor, bijuteriile pot fi înțelese ca un simbol de statut, pentru proprietățile sale materiale, modelele sale sau pentru simboluri semnificative. Bijuteriile au fost făcute pentru a împodobi aproape fiecare parte a corpului, de la agrafe de păr la inele de la picioare și chiar bijuterii genitale. În cultura europeană modernă, cantitatea purtată de bărbați adulți este relativ scăzută în comparație cu alte culturi și alte perioade din cultura europeană.
Cuvântul bijuterii în sine derivă din cuvântul bijuterie , care a fost anglicizat din franceză veche „ jouel ”, [2] și, mai departe, din cuvântul latin „ jocale ”, însemnând jucărie. În engleza britanică , engleza indiană , Noua Zeelandă engleză , Hiberno-engleză , engleză australiană , și Africa de Sud engleza este scris bijuterii, în timp ce ortografia este de bijuterii în engleza americană . [3]Ambele sunt folosite în engleza canadiană , deși bijuteriile predomină cu o marjă de două la unu. În franceză și în alte câteva limbi europene, termenul echivalent, joaillerie , poate acoperi și lucrările metalice decorate din metale prețioase, cum ar fi obiectele de artă și obiectele bisericești, nu doar obiectele purtate pe persoană.
Oamenii au folosit bijuterii din mai multe motive:
Majoritatea culturilor [ cuantifică ] au avut la un moment dat practica de a păstra cantități mari de bogăție stocate sub formă de bijuterii. Numeroase culturi stochează zestre de nuntă sub formă de bijuterii sau realizează bijuterii ca mijloc de depozitare sau afișare a monedelor. Alternativ, bijuteriile au fost folosite ca monedă sau bun comercial. un exemplu fiind utilizarea margelelor sclave .
Multe articole de bijuterii, cum ar fi broșe și catarame , au apărut ca obiecte pur funcționale, dar au evoluat în obiecte decorative pe măsură ce cerințele lor funcționale s-au diminuat.
Bijuteriile pot simboliza apartenența la grup (ca în cazul crucifixului creștin sau a Steaua evreiască a lui David ) sau statutul (ca în cazul lanțurilor de birouri , sau practica occidentală a persoanelor căsătorite care poartă verighete).
Purtarea de amulete și medalii devoționale pentru a oferi protecție sau pentru a îndepărta răul este obișnuită în unele culturi. Acestea pot lua forma simbolurilor (cum ar fi ankh ), pietre, plante, animale, părți ale corpului (cum ar fi Khamsa ) sau glife (cum ar fi versiunile stilizate ale versetului tronului în arta islamică ).
La crearea de bijuterii, pietrele prețioase , monedele sau alte obiecte prețioase sunt adesea folosite și sunt de obicei fixate în metale prețioase. Aliajele de platină variază de la 900 (90% pur) la 950 (95,0% pur). Argintul folosit în bijuterii este de obicei argint sterling sau 92,5% argint fin. În bijuteriile de costume , sunt folosite uneori descoperiri din oțel inoxidabil .
Alte materiale utilizate în mod obișnuit includ sticla , cum ar fi sticla topită sau emailul ; lemn , adesea cioplit sau strunit; scoici și alte substanțe animale naturale, cum ar fi oasele și fildeșul ; argila naturala ; argilă polimerică ; Cânepa și alte sfori au fost, de asemenea, folosite pentru a crea bijuterii care au o senzație mai naturală. Cu toate acestea, orice includere de plumb sau lipire cu plumb va acorda biroului British Assay (organismul care acordă bijuteriilor din Marea Britanie ștampila de aprobare, Marcajul ) dreptul de a distruge piesa, totuși este foarte rar ca biroul de analiză să facă acest lucru.
Mărgelele sunt frecvent utilizate în bijuterii. Acestea pot fi făcute din sticlă, pietre prețioase, metal, lemn , scoici, lut și argilă polimerică. Bijuteriile cu margele includ de obicei coliere , bratari , cercei , curele si inele . Mărgelele pot fi mari sau mici; cel mai mic tip de margele folosite sunt cunoscute sub numele de margele , acestea sunt margelele folosite pentru stilul „țesut” al bijuteriilor cu margele. Mărgelele de semințe sunt, de asemenea, folosite într-o tehnică de broderie, în care sunt cusute pe suporturi din țesătură pentru a crea bucăți late pentru gât și brățări cu margele. Broderia cu mărgele, un tip popular de lucru manual în epoca victoriană , se bucură de orenașterea în fabricarea modernă de bijuterii. Mărgele, sau lucrarea cu mărgele, este, de asemenea, foarte populară în multe culturi africane și indigene din America de Nord.
Argintarii , aurarii și lapidarii folosesc metode precum forjarea , turnarea , lipirea sau sudarea , tăierea, sculptura și „imbinarea la rece” (folosind adezivi , capse și nituri pentru a asambla piesele).
Diamantele au fost extrase pentru prima dată în India . [11] Este posibil ca Pliniu să le fi menționat, deși există o oarecare dezbatere cu privire la natura exactă a pietrei la care a numit Adamas . [12] În 2005, Australia , Botswana , Rusia și Canada s-au clasat printre sursele primare de producție de diamante. [13] Există consecințe negative ale comerțului cu diamante în anumite zone. Diamantele extrase în timpul recentelor războaie civile din Angola , Coasta de Fildeș , Sierra Leone și alte națiuni au fost etichetate drept diamante de sânge.când sunt exploatate într-o zonă de război și vândute pentru a finanța o insurgență .
Cele bijuteriile coroanei britanice conțin Cullinan Diamond , o parte dintre cele mai mari diamante brute gem de calitate găsit vreodată (1905), la 3,106.75 carate (621.35 g).
Acum popular în inelele de logodnă , această utilizare datează de la căsătoria lui Maximilian I cu Maria de Burgundia în 1477.
Un stil popular este diamantul solitaire, care are un singur diamant mare montat proeminent. [15] În cadrul solitaire, există 3 categorii în care un inel poate fi clasificat în: dinte, lunetă și setare de tensiune.
Chihlimbarul, o piatră prețioasă organică străveche , este compusă din rășină de copac care s-a întărit în timp. Piatra trebuie să aibă o vechime de cel puțin un milion de ani pentru a fi clasificată ca chihlimbar, iar unele chihlimbari pot avea până la 120 de milioane de ani.
Ametistul a fost din istorie cea mai apreciată piatră prețioasă din familia cuarțului. Este prețuit pentru nuanța sa violetă, care poate varia în tonuri de la deschis la întuneric.