Brăţară

O brățară este un articol de bijuterii care se poartă în jurul încheieturii mâinii . Brățările pot servi diferite utilizări, cum ar fi să fie purtate ca ornament. Când sunt purtate ca ornamente, brățările pot avea o funcție de susținere pentru a ține alte obiecte de decor, cum ar fi farmecele . Informațiile medicale și de identitate sunt marcate pe unele brățări, cum ar fi brățările pentru alergii , etichetele de identificare a pacientului din spital și etichetele brățărilor pentru nou-născuți. Brățările pot fi purtate pentru a semnifica un anumit fenomen, cum ar fi conștientizarea cancerului de sân sau în scopuri religioase/culturale.

Dacă o brățară este o singură buclă inflexibilă, este adesea numită brățară . Când este purtat în jurul valorii de glezna este numit - o brățară glezna sau anklet . O brățară de cizme este folosită pentru a decora cizmele . Brățările pot fi fabricate din metal , piele , pânză , plastic , mărgele sau alte materiale, iar brățările de bijuterii conțin uneori bijuterii , pietre , lemn , scoici , cristale, cercuri din metal sau plastic, perle și multe alte materiale.

Origine

Deși termenul de braț poate fi similar din punct de vedere tehnic, se înțelege un element care se află pe umărul superior: un inel de braț . Originea termenului „brățară“ este din greacă brachile însemnând „a brațului“, prin intermediul franceză veche bracel . O brățară este, de asemenea, un mic bretet sau bracer (un dispozitiv de protecție pentru braț folosit de arcași).

Semnificație culturală și religioasă

Istoria egiptean brățări este la fel de vechi ca 5000 î.Hr. . Începând cu materiale precum oase, pietre și lemn pentru a servi intereselor religioase și spirituale. De la National Geographic Society , Brățara Scarab este unul dintre cele mai recunoscute simboluri ale Egiptului antic. Scarabeul reprezenta renașterea și regenerarea. Scarabeele sculptate erau purtate ca bijuterii și înfășurate în bandajele de in ale mumiilor. Mitul spunea despre zeul scarab, Khepri , împingând soarele peste cer.

În 2008, arheologii ruși de la Institutul de Arheologie și Etnologie din Novosibirsk , care lucrează la locul peșterii Denisova din Munții Altai din Siberia , au descoperit un mic fragment de os de la al cincilea deget al unui hominin juvenil , numit „femeia X” ( referindu-se la descendența maternă a ADN-ului mitocondrial), [1] sau homininul Denisova. Artefactele, inclusiv o brățară, excavate în peșteră la același nivel au fost datate cu carbon la aproximativ 40.000 BP .

În Bulgaria , există o tradiție numită martenitsa , care implică uneori legarea unui șnur roșu și alb în jurul încheieturii pentru a-i face pe plac Babei Marta, pentru ca primăvara să vină mai devreme.

În Grecia, o tradiție similară, țeserea unei brățări dintr-un șnur roșu și alb în prima zi a lunii martie și purtarea acesteia până la sfârșitul verii, se numește „Martis” și se consideră că ajută la protejarea pielii purtătorului de soarele puternic grecesc.

În unele părți ale Indiei , numărul și tipul de brățări purtate de o femeie denotă starea ei civilă.

În Sikhism , o brățară de fier este una dintre articolele obligatorii cunoscute sub numele de Cinci Ks.

În America Latină, brățările Azabache sunt purtate pentru a proteja împotriva Mal de ojo , sau răul ochi . Se crede că ochiul rău este rezultatul unei admirații excesive sau al privirilor invidioase ale altora. Faptul că nou-născuții poartă o azabache (o brățară sau un colier de aur cu un farmec de corali negru sau roșu sub formă de pumn), se crede că îi protejează de ochiul rău.